Kulttuuriperintö talteen

Kalastajat pääosassa

Takaisin

Kesinä 2016-2017 on kuvattu ja filmattu kalastusta. Kalastajien haastattelut on aloitettu. Vanhanajan kullekalastusta päästiin myös dokumentoimaan, kulletta heitettiin esimerkiksi Pekanpäässä ja Karungissa. Korkea vesi haittasi varsinkin Ylitornion kylissä kulteenvetoa. Monissa kylissä ruotsalaisten ja suomalaisten kulle- ja kulkuverkkokalastus tapahtuu samoilla apajapaikoilla. Kesäsiika-projektin työntekijät haluavatkin lähettää erityiskiitokset kaikille kalastajille hienosta yhteistyöstä ja kalastuksen esittelystä!

Jo kesällä 2016 päästiin myös lippokalastuksen dokumentointiin. Ennen lippoamisen aloitusta on rakennettu kalapaikkoihin puisia krenkkuja. Krenkkujen rakentamista voitiin dokumentoida Suomen ja Ruotsin Kukkolassa. Rakentamistekniikoissa voitiin havaita pieniä eroavaisuuksia. Lippousta on haitannut korkea vesi sekä siian erityisen myöhäiseksi mennyt nousu. Esimerkiksi Vuennonkoskella siianlippous on venynyt aivan alkusyksyyn asti.

Kesän aikana on myös jututettu lippomiehiä. Heiltä on kyselty vanhaa muistitietoa erityisesti lippoukseen liittyvistä asioista. Myös muita kyläläisiä on haastateltu sekä naisia. Tänä kesänä on selvitetty lipon historiaa ja sen kehitystä Tornionjoen koskiin soveltuvaksi pyydykseksi. Kirjallisuudesta ja arkistoista on löytynyt myös vaihtelevissa määrin tietoa aiheesta. Haastateltavilla on ollut paljon kerrottavaa, ja näiden asioiden tallentaminen on tärkeää. Haastattelut tulevat edelleen jatkumaan, muistitietoa tallennetaan lisää muun muassa kullekalastuksesta. Kullepyytäjien haastattelut aloitettiin jo keväällä kahdessa perinneillassa.

krenkun-teko2-jarno-niskala
Krenkun tekoa. (Kuva: Jarno Niskala)

Kulttuuriympäristön kunnostaminen

Kyläläiset ja Kukkolankosken osakaskunta innostuivat kesällä talkoilemaan kuntoon vanhan kalapuohin katon. Uutta pärekattoa tuli tekemään lukuisa joukko väkeä, ja katosta tuli komea.

parekattotalkoot-2016-jarno-niskala
Kyläläiset talkoilemassa. (Kuva: Jarno Niskala)

Ylitornion Kotiseutujuhla 10.7.

Tornionlaakson kesäsiika oli mukana Ylitornion Kotiseutujuhlassa Pekanpään Lauttahaminassa. Pekanpään Maa- ja kotitalousseura ry:n järjestämä perinteinen kesäjuhla kokosi väkeä seuraamaan hienoja esityksiä sekä tapaamaan
tuttuja. Tapahtumapäivänä oli helteinen sää. Projektin työntekijät esittelivät toimintaa
yleisölle sekä kuuntelivat ihmisten ajatuksia siiasta. Monet kiinnostuivat alueelle
levitetystä siikakyselystä, jossa oli myös hankalampia kysymyksiä. Lauttahaminassa
juhlittiin samanaikaisesti, kun väylällä liikkuivat kulle-ja kulkuverkkopyytäjät.
Kuvaajamme pääsikin juhlista suoraan dokumentoimaan Ruotsin puolen pyytöä, kun
hänet noudettiin joelle Nikan rannasta.

nikan-ranta-2016-jarno-niskala
Kuvaaja Kenneth Mikko lähti kalastajien kyytiin Nikan rannassa. (Kuva: Jarno Niskala)

Tornionjokilaakson ainutlaatuista kulttuuriperinnettä ollaan kerätty talteen sekä valokuvien että videon muodossa.

(Kuvat: Panu Pohjola)
4 3 2

Takaisin