Tornionjoen koskikalastus on valittu Eläväksi perinnöksi Ruotsissa

Tornionjoen koskikalastuskulttuuri on huomioitu kansallisesti nyt sekä Ruotsissa että Suomessa. Ruotsin kielten ja kansanperinnön laitos (Institutet för språk och folkminne) valitsee ja levittää tietoa elävästä perinnöstä. Elävä perintö on immateriaalisen eli aineettoman kulttuuriperinnön luettelo, joka on osa Unescon sopimuksen mukaista, immateriaalisen kulttuuriperinnön turvaamiseen tähtäävää työtä. Sopimuksen mukaan luettelo on työkalu, jonka avulla tunnistetaan, selostetaan ja välitetään tietoa immateriaalisen kulttuuriperinnön eri osista. Työtä voidaan pitää eräänlaisena dokumentointina.
Tornionjoen koskikalastauskulttuuri on mukana Luonto- ja maailmankuva- osassa, jossa nostetaan esiin ihmisen ja luonnon ja maailmankaikkeuden suhteesta kumpuavaa tietoa, taitoa, tapoja, ajatusmalleja ja uskomuksia. Unescon kansainväliselle listalle hakemisen edellytyksenä on kansalliseen luetteloon pääsy.

http://www.sprakochfolkminnen.se/om-oss/levande-traditioner—immateriella-kulturarv-/forteckningen/forslag-2018/2018-10-15-havfisketraditionen-i-tornedalen.html

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s