Tornionjokilaakson koskikalastuskulttuuri valittu Elävän perinnön kansalliseen luetteloon

Tornionjokilaakson kalastuksen pitkät perinteet ja sen eteen tehty työ on saanut tunnustusta valtakunnallisella tasolla. Opetus- ja kulttuuriministeriö on nimennyt Tornionjokilaakson koskikalastuskulttuurin yhdeksi 52 kohteesta Elävän perinnön kansalliseen luetteloon. Hakemuksia luetteloon oli tänä vuonna yhteensä 95. Valinta Elävän perinnön kansalliseen luetteloon on tunnustus perinteiden parissa toimiville yhteisöille. Luettelo tuo vahvempaa näkyvyyttä perinteille. Samalla se on askeleen lähempänä kansainvälisen tason tunnustusta.

Koskikalastuskulttuuriperinnön merkitys ihmisille sekä tämän perinnön eläminen ja muuntuminen arjessa ja juhlassa ovat olleet tärkeitä piirteitä, kun kohteita on nimetty kansalliselle listalle. Listalla on mukana ilmiöitä, jotka ovat laajasti tunnettuja ja osana suuren ihmisjoukon elämää. Osa ilmiöistä elää suppeamman yhteisön kannattelemana.

Unescon yleissopimus aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta hyväksyttiin vuonna 2003 ja Suomi allekirjoitti sopimuksen vuonna 2013. Museovirasto vastaa sopimuksen toteuttamisesta Suomessa. Unescon sopimukseen kuuluu myös aineettoman kulttuuriperinnön luettelointi kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Luettelointi on työkalu, jonka avulla voidaan tunnistaa, kuvata ja välittää tietoa elävästä perinteestä.

Alisen Tornionjokilaakson koskikalastuskulttuuriin kuuluvat satoja vuosia vanhojen perinteiden mukaisesti kesällä siian ja lohen lippous, syksyllä nahkiaisen pyynti ja talvella mateen pyynti. Elävään kalastuskulttuuriin kuuluu myös ruokakulttuuri varrassiikoineen ja perinteiset tapahtumat kuten siian nousun kunniaksi järjestetyt siikajuhlat heinäkuun lopulla. Kalastukseen liittyy myös käsityötaitoa kuten lipon tekeminen sekä krenkkujen rakennus ja purku. Perinteistä koskikalastusta harjoittavat koskikalastusoikeuden omistajat, jotka muodostavat kalastusosakaskunnan. Hakijoina Kukkolankosken osakaskunta, Korpikylän jako- ja kalastuskunta, ProSiika ry, Kukkolan kyläyhdistys, Meän Kukkola ry sekä Tornionlaakson kesäsiika –hanke.

Rajat ylittävä Tornionlaakson kesäsiika -hanke (EU:n Interreg Pohjoinen –rahoitusohjelma) on vastannut Torniojokilaakson kalastuksen kulttuuriperinnön keräämisestä ja viemisestä Elävän perinnön wikiluetteloon. Työ jatkuu nyt, jotta vastaava tunnustus koskikalastuskulttuureille saataisiin myös Ruotsin puolella.

Wikiluettelossa kansallisen kohteet löytyvät täältä.

Muualla verkossa

Lisätietoa/ mer information

Jarno Niskala
Tornion kaupunki
+358 40 646 3325

Pia Suonvieri
Haparanda Stad
+46 73 077 6002

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s