UNECEn rajavesistösopimus täyttää tänä vuonna 25 vuotta

Rajavesistösopimuksen toimeenpanokomitea järjesti kevätseminaarin Haaparannalla toukokuussa.

Suomalais-ruotsalainen rajajokikomissio järjesti 23.5. kutsuseminaarin kansainvälisestä rajavesistöyhteistyöstä Haaparannan Svefillä. Tilaisuuden avauspuheenvuoron piti Suomen ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka. Puheenvuorossa Pokka muisteli Tornionjoen vesistöjen historiaa sekä ympäristöministeriön ja alueen ihmisten yhteistyötä Tornionjoen lohikannan parantamiseksi. Rajavesistöjen komitea sai ympäristöministeriön edustajan puheenvuorossa luottamuksen siitä, että se kykenee tekemään oikeat päätökset, jotka koskevat vesistöjä tällä alueella. ”Kannattaa olla ylpeä Tornionjoesta”, Pokka myös muistutti yleisöä.

Tilaisuudessa kuultiin lisäksi useita eri rajavesistöjen suojelua ja kehittämistöitä koskevia esitelmiä. UNECEn komitean sihteeri Francesca Bernardini jatkoi seminaaria esitelmällä aiheesta “komitean toimenpiteet kansainvälisten vesistöjen suojelemiseksi”. 25 vuoden aikana komitean tehtävänä on ollut “to protect and ensure the quantity, quality and sustainable use of transboundary water resources by facilitating cooperation” eli huolehtia vesistöjen kestävästä kehityksestä ja tukea eri viranomaisten ja organisaatioiden yhteistyötä. Kansanvälisen vesilainsäädännön ja vesistöyhteistyön kehittymisestä kertoi Tukholman Vesipalkinnon (Stockholm Water Prize) vuonna 2017 saanut Stephen McCaffrey.

Suomalais-ruotsalaisen rajajokikomission puheenjohtaja Johan Antti piti esitelmän vesistöyhteistyöstä Suomen ja Ruotsin välillä. Esitelmässä käsiteltiin Tornionjoen historiaa ja tätä päivää. ”Tornionjoen kala-kannan merkittävä tekijä on se, että joelle ei aikanaan ole rakennettu sähkövoimaloita ja patoja kuten esimerkiksi Kemijoelle. Syitä tähän ovat muun muassa maiden raja sekä joen ympäristön tasaisuus ja lukuisat kevään ja keskikesän tulvat. Tornionjoki on vuosien aikana kehittynyt kalakannaltaan yhdeksi Euroopan rikkaimmista lohijoista.”

Mikä on toimeenpanokomitea?

Rajavesistösopimuksen allekirjoittajamaat perustivat toimeenpanokomitean vuonna 2012 Roomassa pitämässään kokouksessa. Komiteassa on 9 asiantuntijaa eri sopimusosapuolimaista. Asiantuntijat eivät edusta maitaan, vaan heidän toimintansa perustuu jäsenten henkilökohtaiseen ja puolueettomaan asiantuntemukseen. Komitean tavoitteena on helpottaa, edistää ja turvata rajavesisopimuksen täytäntöönpanoa ja noudattamista. UNECEn rajavesistösopimuksen Genevessä toimiva sihteeristö tukee komitean toimintaa.

 

(Kuvat: Henri Finström)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s