SiikaGala kohtaamispaikkana

Tornionlaakson Kesäsiian ensimmäinen vuosi oli vilkas, ja jokivarren väki oli aktiivisesti mukana siikaan liittyvän perinnetiedonkeräämisessä ja levittämisessä sekä tutkimukseen liittyvissä merkinnöissä. Viime kuun lopussa järjestetty SiikaGala esitteli yhteistyön antia ja saavutettuja tuloksia.

Tornedalens folkhögskolanille (Övertorneå) kokoontui yli 200 siiasta kiinnostunutta osallistujaa. Tapahtuma toimi erinomaisena kohtaamispaikkana sukupolvien välillä, sillä mukana oli niin Tornionjokilaakson perinnekalastajia kuin myös alakoulun oppilaita useasta koulusta. Ohjelmassa oli muun muassa tähän mennessä valmistuneiden videoiden ensiesityksiä, kurkistus virtuaalisen opastuksen saloihin, tutkimustuloksia ja koululaisten tuotoksia. Myös siikanäyttely oli paikan päällä.


Päivän päätähtinä toimivat alakoulun oppilaat yhteensä viidestä koulusta rajan molemmin puolin. Kesäsiika on aktiivisesti jalkautunut myös koulunpenkille, ja nyt oppilaat pääsivät esittelemään töidensä tuloksia SiikaGalan osallistujille.

Hietaniemen koulun oppilaat olivat valmistelleet siika-aiheisen teatteriesityksen. Karungin koulun oppilaat esittivät yleisölle itse kirjoittamiaan siikarunoja, ja Nikkalan koulun oppilaat puolestaan olivat valmistelleet sadun siiasta. Ylitornion koulun oppilaat esittelivät tekemiään animaatiovideoita, jotka liittyivät siikaan. Seskarön koulun oppilaat olivat toteuttaneet SiikaGalaa varten seinätaulun jokivarresta.

Ohjelmaa rytmittivät inspiraatiovideot, jotka liittyivät lippoamiseen Tornionjoella, lipon tekoon ja krenkun rakentamiseen. Ensimmäistä kertaa julkisesti esitetyillä videoilla tuotiin perinnekulttuuria näkyväksi lippoajien tarinoimana. Videoiden toteutuksessa on ollut vahvasti mukana Lapin AMKin opiskelijat, jotka pääsivät viime kesänä seuraamaan ja dokumentoimaan kalastajien arkea jokivarressa.

Tapahtuma päättyi iloiseen seurustelu- ja herkutteluhetkeen, kun tarjolla oli seittemän sortin siikamakupaloja. Samalla osallistujilla oli mahdollisuus harjoitella esimerkiksi QR-koodin käyttöä, jota olivat opastamassa Lapin AMKin tietojenkäsittelyn opiskelijaryhmä.

 

 

Kuvat: Arto Huhta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s